Hiroshima

Vanochtend ontbijten we om half acht. We krijgen een Engels ontbijt aangezien er niet genoeg animo was voor de Japanse versie. Vervolgens doen we een boswandeling en zien we indrukwekkende rotspartijen. Het is vandaag weer bloedheet, zelfs in de schaduw, dus het is maar goed dat we veel water mee hebben. Rond half twaalf vertrekken we met de bus richting Hiroshima.


Wanneer we daar arriveren gaan we richting het Children’s Peace Monument. Daar zijn allerlei vitrines opgesteld met duizenden papieren kraanvogels. Tevens staat er een standbeeld van een meisje die haar armen uitstrekt naar een papieren kraanvogel boven haar.


Het is gebaseerd op het verhaal van een 9 jarig meisje die overleed aan de gevolgen van de bom. Ze geloofde dat ze zou genezen als ze 1000 kraanvogels zou vouwen, maar het lukte haar niet om dat af te maken.


We lopen vervolgens richting het Peace Memorial Museum en zien onderweg de restanten van een gebouw met een koepel die is blijven staan toen de bom viel. Tevens zien we de Peace Flame die zal blijven branden totdat alle atoomwapens in de wereld afgeschaft zullen zijn.


Bij de Peace Flame lopen veel schoolkinderen rond die westerse toeristen een vragenlijst geven met de vraag wat wij vinden van wereldvrede en wat we daar van vinden. Aangezien er een meisje voor me staat die haar leeftijd nog op twee handen kan tellen besluit ik de antwoorden simpel te houden en geen politieke discussie te starten. Als beloning voor het antwoorden vouwt het meisje met veel bedrevenheid een papiertje om tot een bloem en mag ik deze houden.


Op 6 augustus 1945 om 8:15 ’s ochtends liet het amerikaanse vliegtuig “Enola Gay” de atoombom “Little Boy” vallen op Hiroshima. Een groot gedeelte van de stad werd letterlijk weggevaagd en naar schatting 70.000 mensen lieten het leven door de explosie en de branden die daarop volgden.


Het Peace Memorial Museum bevat een grote expositie hoe dit kon gebeuren, wat er allemaal afspeelde op die 6 augustus in Hiroshima en wat de gevolgen waren. We zien wat indrukwekkende dingen waaronder een half gesmolten kinderfietsje, een horloge die stil is blijven staan op 8:15 en een stenen trap van een gebouw waarop je een schaduw kan zien van een Japanner die daarop zat toen de bom afging. De flits was zo fel en heet dat het dit tot resultaat had.


Na het museumbezoek gaan we naar Hiroshima Castle. Oorspronkelijk was deze gebouwd in 1590 maar het werd verwoest in 1945. De nieuwe versie komt uit 1958.


Het is weer bloedheet dus we lopen op een rustig tempo door het complex. Vanuit de wachttoren hebben we een mooi uitzicht over de stad en kunnen we wat foto’s maken. Tevens mag Jeff zich even wanen als een echte samoerai.


’s Avonds eten we met de complete groep wat bij een klein restaurantje en krijgen we okonomiyaki; een gerecht van deegwaar bereid op de plaat met veel groenten en vlees of vis naar keuze. Het smaakt allemaal weer erg goed.


Na het eten stappen we weer in de bus en gaan we naar Kurashiki.

3 reacties op “Hiroshima

 1. Goedenacht heren in t Oosten!

  Ik dacht oh oh plaatjes.. Maar chapeau, geen trauma meer hier, keurige info rijke verslagen met een paar! mooie plaatjes:) Zwaar jaloers op jullie geweldige reis! Zijn jullie al een bezienswaardigheid? Nou geniet lekker van alle indrukken en t vreemde eten!:)x

  1. Hey Bar! Ja ik probeer wel een beetje mijn best te doen voor mijn blog 😉 We zijn op sommige plekken best wel een bezienswaardigheid. Je merkt dat er wijken zijn waar niet veel westerlingen komen. Zo erg als in China is het echter niet dat ze naast je komen staan om met je op de foto te gaan. Het blijft bij zwaaien en hallo zeggen 🙂 Ik denk dat ze in Tokio helemaal niet gek op zullen kijken van ons.

 2. とても素敵なレポート

  Toppie, weer leuk om te lezen.
  Er was iets fout gegaan in de communicatie, maar ik heb de link nu doorgestuurd.

  Enjoy your trip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *