Na het ontbijt gaan we richting Boeing. Je kan hier een tour doen die je tot in de fabriek brengt.
Als we aankomen kunnen bij de terminal onze kaarten uitprinten. Omdat we aan de vroege kant zijn kunnen we met de tour van 11:00 mee.
Eerst krijg je een korte film over Boeing te zien en dan een 777 PTQ wat zoveel betekent als put together Quickly. De fabricage van een Boeing 777 versneld laten zien dus.
Daarna stappen we in een bus en gaan we over het terrein naar de grootste fabriekshal ter wereld. Eerst komen we langs het afleverterrein. Hier staan de vliegtuigen klaar om aan de klant afgeleverd te worden. Daarna steken we de snelweg over naar de montagehallen. Over deze brug worden ’s nachts de vliegtuigen van de fabriek naar de spuiterij gereden. De gids vindt het nogal bijzonder, maar wij hebben Schiphol dus wat is er zo bijzonder aan een vliegtuig over de snelweg?
We krijgen een rondleiding vanaf het bordes van de 787 en de 777 montagehallen.
De 787 hal wordt gereed gemaakt voor productie, de tripple 7 hal is in vol bedrijf.
Hier worden momenteel 7 vliegtuigen gebouwd. Het meeste werk wordt door Boeing op andere plaatsen gedaan, hier in Everett is het eigenlijk alleen assembleren en afmonteren.
De levertijd van een vliegtuig is ongeveer 1 jaar.
De meeste tijd gaat zitten in het bij elkaar krijgen van de ongeveer 3 miljoen onderdelen.
Een Jumbo heeft zelfs 6 miljoen parts.
Het bouwen van het vliegtuig duurt dan nog 4 maanden. Als er op volle productie gedraaid wordt rolt er iedere 3 dagen een vliegtuig naar buiten. Helaas mochten we geen foto’s maken. Daarna gaan we weer terug en zien oa de spuiterij. Uiteraard worden we afgeleverd bij de souveniershop. We nemen nog een kijkje in het Future of Flight gedeelte waar de 787 gedemonstreerd wordt. Dit toestel bestaat voor 60 procent uit composietmateriaal en beloofd een ware revolutie te worden.
Omdat we in de buurt zijn, nemen we ook een kijkje bij het Microsoft complex.
Daarna rijden we weer terug naar het hotel en parkeren de auto. We nemen een kijkje op Pike Place Market. Het is er gezellig druk. We zien de eerste Starbucks uit 1912.
Hier is dus de koffiecultuur van Amerika begonnen. Een van de publiekstrekkers is de Fishmarket. Men is wereldberoemd geworden door het entertainen en lol maken tijdens het verkopen. Als we staan te kijken wordt er iemand uit het publiek gehaald.
Ze mag proberen een vis te vangen die wordt geworpen. Als het lukt mag ze hem houden. Grote hilariteit wanneer het uiteindelijk lukt.