NASA Johnson Space Centre – Houston

Klokslag 10:00 stonden we bij de ingang van Space Center Houston.
Eerst de gereserveerde kaarten voor de level 9 tour opgehaald en na de security check naar binnen. De level 9 tour is een uitgebreide rondleiding over het complex van de Nasa, en brengt je op plaatsen waar de normale tour niet komt.
Na 11-9 was er een bezoekersverbod uitgevaardigd, maar vandaag de dag is er weer een rondleiding mogelijk, zij het in beperkte mate. Per dag mag er maar een groep van 12 personen de tour volgen en gelukkig hoorde wij vandaag bij die 12 personen.IMG_0944

De tour zou om 11:45 beginnen dus we hadden tijd voor een documentaire over de astronauten opleiding. Ook was er een demonstratie van een spaceshuttle lancering met veel rook- en geluidseffecten om het zo goed mogelijk te simuleren.
Daarna gingen we naar het startpunt van de tour en maakten we kennis met Jim en Luann.Luann en Jim waren onze hosts van vandaag en Jim had een goed gevoel voor humor dus dat beloofde een leuke dag te worden.IMG_1033

De eerste stop was het personeelsrestaurant waar we lunch kregen. Daarna reden we het terrein af naar de Boeing vestiging in Houston. Hier ligt een groot bassin waar de astronauten oefenen met werken aan het ruimtestation. Om werken onder gewichtsloze toestand te benaderen wordt er onder water geoefend. We zagen hier hoe een astronaut van zijn pak werd ontdaan, met behulp van 3 man. Deze astronaut zal met de eerstvolgende shuttlemissie meegaan, wat waarschijnlijk in de zomer van 2005 zal zijn.IMG_0961

Vervolgens weer terug naar het NASA terrein waar we de originele controlekamer van de Gemini-, Apollo- en de eerste spaceshuttle missies kregen te zien.
Deze controlekamer heeft ruim 30 jaar dienst gedaan, maar door de moderne techniek was het nodig om een nieuwe Mission Control Center te bouwen.
Ook dit centrum kregen we in bedrijf te zien want hier wordt het internationale ruimtestation ISS begeleid. Dit station cirkelt in ongeveer 90 minuten om de aarde.IMG_0974

De volgende controlekamer was bestemd voor de spaceshuttle vluchten, en hier werd een vlucht gesimuleerd. Er wordt heel wat afgeoefend in Houston.
Verder kregen we nog de vacuüm testkamer te zien waar alles wat de ruimte in gaat getest wordt onder vacuüm. Zo werd hier ook de Mars Exploration Rover getest.

In een andere ruimte zagen we een astronaute (een payload specialist) oefenen met de robotarm die aan een orbiter vastzit. De Nasa is ook bezig met het ontwerpen van robots, en ook daar kregen we een impressie van.
Vervolgens nog naar Hangar X gegaan waar de X-38 staat.
Dit is een onvoltooid ruimtevoertuig dat een kleine groep mensen kan vervoeren.IMG_1009

Vervolgens weer naar buiten naar Rocket Park waar een originele Saturn 5 met Apollo capsule staat. Dit was de Apollo 18 die op het laatste moment gecanceled werd.

Kortom over elk gebouw wat we zagen was wel een wetenswaardigheid te vermelden.16:30 waren we weer terug bij het hoofdgebouw waar we de expositie nog bekeken hebben.
Als volgend jaar de lancering van de Space Shuttle Atlantis plaatsvindt, zullen we daar toch anders naar kijken dan in het verleden.IMG_0985

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *