Mount Rushmore NP

Vandaag hebben we de dag doorgebracht in de Black Hills National Forest.
Hier bevinden zich de rotsen van Mount Rushmore. In oktober 1927 is men hier begonnen met het uithouwen van de hoofden van George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Deze presidenten zijn gekozen omdat ze een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de USA. Het project stond onder leiding van Gutzon Borglum, een zoon van immigranten uit Denemarken.
In zijn jeugd heeft hij beeldende kunsten gestudeerd in Parijs.

Borglum heeft de rotsen van Mount Rushmore gekozen omdat ze bestaan uit bijzonder hard graniet. Bij 90 % van de werkzaamheden is dan ook gecontroleerd dynamiet gebruikt. Er werd gebruik gemaakt van een model in de werkplaats onder aan de berg.
Daar werd op een schaal van 1 op 12 ( de verhouding inch-feet) een model gemaakt en aangepast waar nodig tijdens de werkzaamheden. Deze maten werden dan weer over gezet op de hoofden boven op de berg. De werkplaats en de gebruikte gereedschappen zijn in het museum te bezichtigen.Er is door 400 mensen uit de streek 14 jaar gewerkt aan dit monument. In het begin zagen ze het als zwaar en onderbetaald werk, maar later werd ingezien dat hier iets unieks geschapen werd.

Enkele feiten; Het hoofd van George Washington is 18,5 meter hoog. Er is niemand verongelukt tijdens de gevaarlijke werkzaamheden. In Maart 1941 kwam Borglum te overlijden. Zijn zoon heeft het project versneld afgerond, mede door geldgebrek.
Het monument heeft bijna 1 miljoen dollar gekost. De fijnslijperij van de hoofden werd uitgevoerd met pneumatisch gereedschap. De beste tijd om de beelden te bezoeken is in de ochtend omdat de zon er dan vol opstaat en er dan geen schaduw over valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *