Healesville Sanctuary en Berwick

Vanochtend gaat de wekker om half 9. We doen eerst wat wasjes en gaan vervolgens naar Healesville Sanctuary wat in de omgeving van Melbourne ligt. Dit is een speciale dierentuin dat vooral australische diersoorten herbergt, waaronder bedreigde diersoorten zoals de tasmaanse duivel.


We leren onder andere dat er een insurance population is voor het geval dat de tasmaanse duivel helemaal uitsterft. Dit lijkt niet ver weg meer te zijn. Volgens de ranger van het park werd in 1996 een speciale kankersoort ontdekt wat een dodelijke tumor veroorzaakt in het gezicht van de tasmaanse duivels. Deze kankersoort is overdraagbaar door lichamelijk contact zoals bijten wat op zichzelf al heel uitzonderlijk is. Momenteel is meer dan 80% van de populatie uitgeroeid door deze ziekte. Wetenschappers zijn wel bezig met het zoeken naar een vaccin, maar tot nu toe zijn er geen grote successen geboekt.


In het park zijn ook nog andere diersoorten aanwezig zoals koala’s en dingo’s. Van de dingo’s leren we dat deze afstammen van een paar honden die vroeger werden meegebracht door kolonisten. Hoewel we hiermee het ecosysteem flink aan het verkloten waren heeft de natuur wel een balans gevonden. Zo hebben kleinere diersoorten meer kans gehad op overleven omdat de dingo hun natuurlijke vijanden verdreef zoals de tasmaanse tijger. Bijzonder detail is dat de staat van Victoria nu de dingo op de lijst van bedreigde diersoorten heeft gezet. Het kan raar lopen.


Na het bezoekje aan de dierentuin gaan we weer richting Berwick. We willen nog even kijken naar een stoomtreintje bij Emerald maar deze is al met de noorderzon vertrokken. Het is lekker weer dus dan maar een ijsje in de hoofdstraat. Het blijkt dat de vrouw van de eigenaar een Nederlandse is en hij wijst o.a. naar de collectie drop die zij heeft ingekocht. Iedereen lijkt hier wel nederlandse roots te hebben.

Terug in Berwick spreken we af met Lauren en Roy; twee vrienden van de zus van Jeffrey. Met hun gaan we wat eten bij de lokale italiaan en drinken daarna wat bij de pub. We komen er o.a. achter dat pitchers bier relatief gezien wat goedkoper zijn dan aparte glazen.Het is erg gezellig en voor we het weten sluit de bar al. We nemen afscheid en gaan weer terug naar huis.

2 reacties op “Healesville Sanctuary en Berwick

 1. Hallo Bas en vrienden,

  Het zijn zeer leuke verslagen en foto’s.
  Ik ben nu al jaloers, zoveel als jullie al meegemaakt hebben.
  Maar Bas, ik dacht dat jij dat wel wist dat pitchers goedkoper zijn, je hebt toch in de USA gestudeerd, waarschijnlijk alweer vergeten, Altzheimer?
  Ja, de “Dutchies” zitten over de hele wereld.
  Nou ik heb vanmiddag weer een k.. wedstrijd van Ajax bezocht.

  He jongens heel veel plezier en ik volg jullie wel via de verslagen.

  Groetjes

  Peter

 2. Hoi Bas en Jeffrey (en Marvin en Barend, begrijp ik),

  Hartstikke leuk om te lezen! Veel dingen leuk herkenbaar (ruitenwisser/richtingaanwijzer duurde bij ons tot bijna aan het eind van de vakantie 🙂
  Jullie hebben er een pittig tempo in, dat mag ik wel, uitrusten doe je straks maar weer op je werk.
  En ja: leve de Starbucks, was ook in Amerika de enige plek waar je fatsoenlijke koffie kon drinken. Verder fantastisch gehad in L.A. en Vegas.
  Volhouden met verslagen maken hoor (je loopt nu een paar dagen achter …). Het wordt gewaardeerd!

  Groetjes
  Emmy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *